България ще играе срещу световния шампион и един от домакините Полша в първия ден на Световното първенство по волейбол за мъже. На 26 август националният тим на страната излиза за първата си среща в Катовице от 21:30 часа, стана ясно след обявяването на официалната програма.

В същия ден има още пет двубоя, като първият ще е между Бразилия и Куба в словенската столица Любляна. За първи път в историята си Катар ще играе на световно първенство и това ще е във втория мач от Мондиала срещу Япония.

На Световното първенство по волейбор за мъже ще участват 24 отбора, които са разпределени в шест групи по четири. Първите два и четирите най-добри трети в класирането ще продължат в елиминациите.

България е в група С, където освен Полша са волейболистите на Мексико и САЩ. На 28 август националите се изправят срещу Щатите от 18:30 часа. Два дни по-късно е последният двубой за българите в групата срещу Мексико отново от 18:30 часа. Всичките срещи на България от груповата фаза на първенството ще се проведат в Катовице.

„По-малко от два месеца преди старта на толкова престижния турнир всичко по организацията е готово – каза д-р Ари Граса, президент на Международната федерация по волейбол (ФИВБ). – Сега с обявяването на програмата най-добрите отбори на планетата имат по-ясна картина какъв път трябва да изминат. Искам още веднъж да благодаря на домакините Полша и Словения. Нямам съмнения, че те ще предоставят незабравим волейболен празник на всички фенове по света.“

Световното първенство трябваше да се състои в Русия, но заради конфликта с Украйна всички международни спортни мероприятия в страната бяха отменени. Турнирът ще се проведе от 26 август до 11 септември в Полша и Словения.

„Програмата на мачовете илюстрира колко много печелят играчи и фенове от новия формат – добави Фин Тейлър, изпълнителен директор на Volleyball World. – Сега ще е много по-лесно да се следва развитието на всеки отбор в турнира. По-лесното разбиране на правилата ще е от полза на новите фенове, което е много важно за популяризирането на волейбола по света.”

Гледайте най-вълнуващите волейболни двубои от Лигата на Нациите (мъже и жени), на живо, в ефира на MAX Sport.