Известен със своите антиоксидантни свойства и много други положителни качества витамин С (аскорбинова киселина) се проявява като вид "гориво" на ракови клетки при различни злокачествени новообразувания.

Това заключение е направено от група чилийски учени въз основа на дългогодишно изследване, резултатите от което са публикувани в последния брой на международния специализиран списание Free Radical Biology and Medicine.Жизненост C Duplicity.

Малка пъпка се появи лицето на жена, а се оказа рак (СНИМКИ) 

Проучването, което в продължение на 20 години е провеждано от сътрудници на Медицинския факултет към Университета на Консепсион, показва, че около 20 вида ракови клетки активно абсорбират витамин С, който всъщност е техен хранителен продукт.

"Витамин С, толкова необходим за нормалното функциониране на човешкото тяло, изпълнява много функции, главно като мощен антиоксидант и е един вид строител на човешки тъкани", коментира ръководителят на проекта, професорът от Медицинския факултет Коралия Ривас. "Ние е бихме искали в резултат на нашите изследвания да се формира негативно отношение към този важен витамин, но фактът, че той активно храни раковите клетки, е извън всякакво съмнение", уточнява тя.

Първите признаци на рак се виждат ясно по ръцете 

 Освен гореспоменатите положителни функции на витамин С, изследователите отбелязват неговото търсене при енергийното подхранване на здравите клетки, производството на колаген - протеини, основата на всички човешки органи и тъкани и активното участие в образуването и предаването на нервните импулси.Витамин С също участва в развитието и поддържането на човешкия имунитет.

Истина е по средата

Авторите на проучването обясняват, че в тялото съществуват два вида витамин С: неговата окислена форма - дисхидроаскорбинова киселина (DHA) и "редуцираната" форма - директна аскорбинова киселина (АА).

Доказано е, че АА има изразено антиоксидантно действие върху клетките на човешкото тяло и не се различава по някаква избирателност по отношение на раковите клетки.

US-онколози посочиха български продукт, който спасява от рак

 "Предателските" качества по отношение на злокачествените клетки проявява именно DGA, тъй като раковите клетки активно поглъщат тази киселина, привличайки я и обграждайки се с нея. Така DHA става един вид хранителен резервоар за патологично променени клетки, се казва в доклада." 

Характерно е, че раковите клетки при злокачествени тумори на гърдата, простатата и кръвта са способни да натрупват витамин С в много по-голям обем в сравнение със здравите клетки", казва Ривас.

Хората с тази особеност на тялото са по-податливи на рак 

„За учените нашето откритие е много важно и заради това, че ние успяхме да покажем, че витамин С подобрява жизнената активност на вече слабо тумблерните видове тумори, свеждайки до минимум ефекта на химиотерапията и рентгенотерапията”, казва ученият. Едновременно с това раковите клетки абсорбират голямо количество антиоксиданти, а в този случай витамин С действа като техен съюзник.

Следващият етап е търсенето на нови методи за лечения. За да лишат туморната клетка от витамин С, чилийските учени започват да развиват "на ниво митохондрии (структура, която осигурява енергия за клетките на тялото) начини за блокиране на транспорта на витамин С в раковата клетка", каза Ривас./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!