Всички знаем, че емоциите оказват физиологично въздействие на човешкия организъм. Но негативните емоции невинаги са лоши. Понякога човек трябва да си излее тревогите и да ги “прогони” от себе си. Защото те могат да станат причина за редица заболявания като гастрит, стомашна язва, холецистит, повишено кръвно налягане, депресия и дори рак. Учените отдавна са установили, че хроничният стре с е свързан с болестта на Алцхаймер.

Хапчето, което удължава живота с 30 години, излиза на пазара през 2021 г.

Наскоро канадски учени провели изследване, в хода на което се опитали да определят защо при хората в напреднала възраст често е повишено нивото на гняв. В това изследване взели участие 226 възрастни между 59 и 93 години. Били им взети кръвни проби за определяне наличието на възпалителни заболявания и нивото им на изразеност. Освен това участниците трябвало да споделят от какви хронични болести страдат - сърдечносъдови заболявания, артрит, дапет. Също така попълнили анкета, в която описали какви негативни емоции са изпитали през последната седмица. В резултат на това изследване учените стигнали до извода, че по-високото ниво на гняв било свързано с лошото здраве и възпалителните заболявания при най-възрастните участници - тези над 80 години. 

При участниците на възраст 59 до 79 г. негативните емоции не били толкова силни и чести. Въпреки че новото изследване показва връзката между емоциите и здравето в напреднала възраст, изследователите не могат да кажат, че болестта, каквато и да е тя, предизвиква гняв. По-скоро е възможно именно гневът да предизвиква болест.  

Билката, използвана от Тутанкамон и Нефертити, която лекува всичко

Отрицателните черти от характера с времето действително се изострят. Например в младостта си човекът е бил предпазлив по принцип, а на стари години се е превърнал в скъперник. Или навремето е бил само необщителен, но с възрастта е станал мрачен, начумерен... Всички подобни метаморфози биват забелязвани от младите членове на семейството, от децата на тези вече стари хора. Но за самите тях си остават незабележими, неосъзнати по-скоро. Психолозите твърдят, че причината за старческата обидчивост и гневливост е в душевния дискомфорт. С възрастта старите хора започват да се чувстват нещастни, никому ненужни, болни. Това вътрешно разногласие поражда негативни емоции, които старият човек излива върху околните. А понякога просто се самоизяждат вътрешно. Няма съмнение, че човек, който се чувства зле, не може да бъде щастлив. Някои се опитват да се борят с болката и лошото настроение, но в крайна сметка се предават. 

Прекалената емоционалност (в т.ч. злобата и тъгата) също могат да се проявят на фона на старческата деменция. Лекарите твърдят, че към 70-80-годишна възраст у човека се разрушават около 30-40% от невроните в главния мозък. Скоростта за възприемане на информация и нейната обработка значително се понижава. Затова старците капризничат, когато им се налага да усвояват как работи новата техника у дома, говорят глупости на роднините и близките си. Психолозите съветват да се отнасяме по-търпеливо към възрастните хора. В крайна сметка факт е, че старците стават все по-уязвими с възрастта. Обаче учените смятат и друго: че те възприемат по-силно и ярко положителните емоции

Премахнете всички токсини от тялото, подобрете притока на кръв и намалете възпалението само като...

Учените смятат, че възрастните хора, които успяват да запазят активност, са по-щастливи от младите. Наблюдение върху хора в продължение на 10 години показало, че положителните емоционални преживявания се увеличават с възрастта, достигайки своя максимум на 64 години. След тази възраст обаче не могат да се върнат на нивото на по-младите. С възрастта човек се научава да избягва негативните ситуации или да реагира по-спокойно на тях. Може би защото става по-мъдър, мъдростта идва със старостта. И ако негативните емоции влошават състоянието на организма, то положителните забележимо го подобряват. Именно доброто настроение може задълго да удължи младостта. Учените открили, че в организма на положително настроените хора има значително по-малко химически вещества, свързани със стрес и възпалителни заболявания. 

Положителното отношение към живота може също така частично да неутрализира пагубното въздействие на стреса. Т.е. никога не е късно да започнете да мислите позитивно. Но как да стане това? Учените смятат, че редовното придобиване на нови знания поддържа любознателността в човека и съхранява доброто му настроение. Самотата и гледането на телевизия, толкова любими занимания за старците, не водят към нищо добро. Те все повече се затварят в себе си, започват да се вслушват в тялото си и винаги намират някаква болежка. 

Но най-важното е, уверени са лекарите, това е запазването на физическата активност. Тя стимулира изработката на ендорфини, които помагат дори в лечението на физическите болести. Разбираемо е, че в напреднала възраст не може да се очаква кой знае каква физическа активност, но разходките на свеж въздух още на никого не са навредили.  

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!