Щитовидната жлеза е много важен и за съжаление много крехък орган на нашето тяло. Нейната работа може да се наруши всяко малко нещо - включително нездравословна диета. Има списък на продуктите, особено вредни за щитовидната жлеза.

Признаци на хормоналния дисбаланс

Струва си да се въздържате от тях, ако имате някакви здравословни проблеми с щитовидната жлеза, но дори и да е добре, все още трябва да ги консумирате с повишено внимание.

Водорасли и други морски дарове

Водораслите съдържат много йод, всъщност това продуктът с най-висока концентрация на йод. При някои заболявания на щитовидната жлеза ендокринолозите директно забраняват на пациентите да ядат морски дарове, морска риба и други продукти, богати на йод. Но дори ако всичко е наред с щитовидната жлеза, все пак трябва да внимавате: прекомерната консумация на храна с високо съдържание на йод може да наруши естествения баланс на това вещество.

Зеле

Бяло зеле, броколи, карфиол са полезни и вкусни зеленчуци, които, за съжаление, също може да нарушат естествения баланс на йода и да повлияят на способността на щитовидната жлеза да абсорбира това вещество. Въпреки това, има някои добри новини: суровото зеле е опасно за щитовидната жлеза, но в обработената форма този зеленчук е напълно безопасен.

Ежедневната консумация на това съкратява живота ви!

Соя

На първо място, соята и продуктите, които я съдържат, си струва да се откажат от хората, които трябва да приемат тироидни хормони: проучванията показват, че през първия час след хранене абсорбцията на хормоните на практика спира. Ето защо, ако имате някакви нарушения на щитовидната жлеза, по-добре е да се откажете от соевите продукти, включително мляко и сосове.

Без глутен

Няколко проучвания вече потвърдиха пряката връзка между целиакия и някои заболявания на щитовидната жлеза , като хашимото. Същите проучвания потвърждават, че има подобрение при пациенти, които са преминали към безглутенова диета. Лекарите все още не препоръчват напълно да се изоставят продуктите, съдържащи глутен, но може би си струва малко да се намали техният дял в диетата и да се следи реакцията на тялото.

Щитовидната жлеза е „виновна” за наднорменото тегло

Някои видове риба

Риба тон, скумрия, риба меч - тези сортове риба трябва да бъдат изоставени. Факт е, че тази риба има високо съдържание на живак, който е химически подобен на йода и затова активно се абсорбира от щитовидната жлеза и може да се натрупва в тялото за дълго време. Високото съдържание на живак не само затруднява производството на достатъчно хормони на щитовидната жлеза, но и увеличава риска от развитие на автоимунни заболявания - например хашимото.

Захар

Ако имате някакви проблеми със здравето на щитовидната жлеза, трябва да ограничите консумацията на сладкиши. Като правило нарушаването на функцията на щитовидната жлеза ни прави по-уязвими към диабета, а захарта е допълнителен фактор, който може да увеличи риска от това заболяване./zdrave.to