Един от най-обещаващите начини за борба с някои заболявания, например диария, колит и болест на Крон, е временно забранен за медицинска практика в САЩ заради първата смърт на пациента.

8 неочаквани признаци на чернодробно заболяване

Фекалотерапията е процес, при който здрав човек дарява свое изпражнение, което с помощта на колоноскопия гастроентеролог поставя в дебелото черво на болен. Учените смятат, че подобен вид лечение помага заради бактериите, които живеят в изпражненията на здравите хора. Веднъж поставени в дебелото черво, те успяват да „надвият“ болестотворните организми и да възстановят нормалната флора на червата. 

За съжаление според доклад на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA), усложнения след процедурата са настъпили при двама пациенти.

Вегетарианец пие всеки ден отлежалата си урина, чувства се невероятно

Оказало се, че заедно с трансплантираната микрофлора, в техните организми се появил и супер щам на Е. coli, произвеждащ широкоспектърна бета-лактамаза. Тези бактерии може да унищожат не само основните антибиотици от пеницилиновата серия, но дори и лекарства от най-последно поколение.

Съответно, след като бактериите попаднали в отслабените организми на пациентите, те започнали да развиват сериозни бактериални инфекции, от които е било невъзможно да се отърват с помощта на лекарства. В резултат на това един от пациентите е починал, а вторият е в тежко състояние под медицинско наблюдение.

Причината за смъртта е фактът, че до този момент "донорският материал" не бил тестван за резистентност към антибиотици.

Проста напитка за почистване на черния дроб от токсините у дома

Сега според ново изискване на FDA, всички трансплантирани бактерии ще бъдат тествани за лекарствена резистентност, а лекарите, работещи с тази техника, ще бъдат по-внимателни към пациентите. Също така, много клинични изпитвания в САЩ ще бъдат преустановени, докато организациите, които ги провеждат, гарантират, че новите условия са изпълнени./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!