Д-р Красимира Терзиева работи от 1999 г. в системата на трансфузионната хематология. Била е началник на сектор по диагностика на дарената кръв в Плевен, а от седем години е началник на сектор кръводаряване в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия в София. Д-р Терзиева обясни какви са изискванията към доброволните кръводарители и ползите от кръводаряването.

Колко вода трябва да пием на ден, за да не прекалим с хидратирането

- Д-р Терзиева, на какви условия трябва да отговарят желаещите да станат кръводарители?

- Кръводарителите са преди всичко хора с добри и щедри сърца, готови да дадат частица от себе си за спасяването на човешки живот. Чисто физически те трябва да са здрави и да не са приемали лекарства в последните дни, дори аспирин, защото всички медикаменти отиват в кръвта. В сакчето с дарената кръв ще попадне някакво количество от медикамента. Дори и в минимални количества, този медикамент може да навреди на пациента, на който се прави кръвопреливане. Представете си човек на операционната маса, който и без това е в критично състояние. Опасно е да му се прелива такава кръв.

Д-р Терзиева с певеца Иво Танев, който за втори път дарява кръв

Към кръводарителите има също изискване да не тежат под 50 кг и да са с нормално кръвно налягане. Когато е неразположен, човек не трябва да дарява, за да не навреди на собственото си здраве

Възрастовата граница е от 18 до 65 години, като лекарят преценява дали да допусне човек на 60 - 65 години да дарява кръв. Обикновено българинът в тази възраст вече има едно или няколко заболявания и приема медикаменти.

Какъв трябва да е нормалният пулс на човека?

- Какви са ползите за кръводарителя?

- Една от ползите е чисто психологическа - когато помагаш на друг човек, се чувстваш удовлетворен. Повечето кръводарители се чувстват щастливи, защото не всеки от тях може да помогне с пари или с друга форма на благотворителност.

Чисто физиологично кръводаряването е полезно, защото стимулира обновяването на кръвните клетки и засилва имунната система. При това, кръводаряването е безопасно, защото използваните консумативи са индивидуални, стерилни, за еднократна употреба. Невъзможно е заразяване с каквато и да било инфекция, предавана по кръвен път. 

- През какъв период от време може да се кръводарява?

- Средно през два месеца, като мъжете могат да даряват до 5 пъти в годината, а жените - 4 пъти. Хубаво е, че все по-млади хора даряват кръв. И обикновено те се връщат отново. Имах случай да дойде за кръводаряване момиче, което беше навършило 18 години предишната седмица. Тя каза, че е чакала с нетърпение да стане на 18 и да дари кръв. Това беше нещо, което правеше специално за пълнолетието си, вместо като някои свои връстници да скочи с парашут или да отиде на екскурзия.

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!