Учени от Дания, Норвегия и Германия установиха, че хората изпитват така наречените преживявания в близост до смъртта (или „околосмъртен опит” от англ. near-death experiences).

Резултатите от работата на международната група бяха представени на петия конгрес на Европейската академия по неврология, съобщава Medicalxpress.

Какво чувства човек непосредствено преди да умре

В проучването са участвали доброволци от 35 страни, които бяха привлечени чрез платформата за онлайн изследвания.

Съобщава се, че преживявания "в близост до смъртта" са били регистрирани както при хора, които не са били в смъртна опасност (въпреки че са били сигурни в обратното), така и в тези, които са били в наистина застрашаваща живота ситуация. Например, в автомобилна катастрофа или сърдечен удар. Общо за предсмъртни чувства си спомнили поне 10% от анкетираните. 

Зловещо: Часовник показва на всеки точната дата на смъртта му

Според доброволците състоянието, което според тях е било близо до смъртта или предсмъртно, е свързано с изкривено възприемане на времето. Това отбелязва 87% от хората. Други 65% усещали изключителна скорост на мислене, 63% съобщават за рязко изостряне на чувствата. Най-малко 53% изпитали  чувството, че са извън телата си.

В същото време 73% от хората казват, че преживяванията в близост до смъртта им се сторили неприятни. А 27% от доброволците харесали предсмъртните преживявания./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!