Учени от Университета в Плимут във Великобритания публикуваха проучване, което говори за опасностите от алкохолните напитки. Експертите отбелязват високо съдържание на токсични вещества в бутилките за напитки.

Изследователите събирали бутилки в магазините за търговия на дребно от септември 2017 г. до август 2018 г. Общо те анализираха 89 проби.

В 76 от тях е открит кадмий, а в 55 - олово. Учените забелязали, че видът химикал зависи от цвета на бутилката. Хром е установен във всички зелени бутилки. Същият елемент се съдържа и в 40% от кафявите бутилки.

Експертите обясняват, че най-токсичните вещества се намират в бутилки с емайлирано стъкло. Концентрацията на кадмий не надвишава 20 хиляди частици на милион, а оловото - до 80 хиляди части на милион.

Учените отбелязват, че стъклените бутилки също могат да повлияят на околната среда: Стъклото може да произведе тези метали чрез замърсяване. В същото време токсичните вещества могат да се натрупват до нива, надвишаващи нормите на различните страни./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!