Статистиката е неумолима - ракът на простатната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете днес. Туморът има изменчива и коварна природа. Не дава никакви симптоми, докато не стане фатално късно. Затова е важно да се прави ежегоден скрининг на простатата при уролог. Ракът, който се развива в жлезата може да бъде 100% излекуван, когато лекарите успеят да го диагностицират навреме. В столичната Хил клиник вече втора година работи единствената в България система за 3D Фюжън биопсия, която дава данни дори за труднооткриваеми карциноми на простатата. Изследването е върхът на съвременната медицина и комбинира два образа, за да получи триизмерен образ на простатата и евентуално на тумора в нея. Засега Фюжънът няма аналог в точното установяване наличието на злокачествен процес. Благодарение на специален софтуеър технологията наслагва изображенията на магнитния резонанс MR и на трансректалната ехография TRUS. Биопсичните проби се взимат с пистолет с точност до милиметър.  Взетият материал от подозрителните участъци незабавно се подлага на хистологичен анализ, което значително увеличава шансовете да бъде открит раков процес. 

Концепцията на въвеждането на биопсичните игли е такава, че не деформира самия орган. Достъпът е трансперинеален, което свежда до нула риска от възпаления на простатата и риска от сепсис.

Следващ етап на процеса е стадиране на рака и избор на лечение. При подходящи за хирургично решение пациенти се пристъпва към радикална простатектомия - единственият метод за оперативно лечение. Звучи страшно и неразбираемо, но всъщност представлява премахване на цялата простатна жлеза и на двете семенни мехурчета, с което се постига тотално отстраняване на злокачественото образувание. 

В столичната Хил клиник лапароскопският достъп се осигурява през няколко микроскопични дупчици с големина под 1 см. Този метод предлага множество преимущества пред класическата операция: изключително добра визуализация за хирурга, директен достъп до жлезата и прецизен контрол на близките нервни и съдови структури, по-малко кървене, по-малко болка, по-кратък болничен престой и в резултат на всичко това: по-бързо възстановяване за пациента. 

Лапароскопската интервенция, осъществена от опитен хирург като проф. д-р Щолценбург в специализираното онкоурологично отделение на Хил клиник, гарантира запазването както на сексуалните функции, така и на контрола над пикочния мехур.

"Нашата цел е да спасим живота ви, но и качеството на живот. След операцията да се възстановите бързо, да запазите контрола над пикочния си мехур, да продължите своите интимни отношения без промяна. Ние лекуваме вашия рак, но така, че след лечението може да се върнете към всичко, което обичате", обясняват уролозите на Хил клиник.

Успехът им има много аспекти - практикуване на щадящ лапароскопски метод, модерни инструменти и изключителна като опитност и умения съвременна хирургия. Радикалните простатектомии, извършени в клиниката, са с отлични резултати както по отношение окончателно премахване на тумора, така и за избягване на следоперативни усложнения.

Рак на простатната жлеза покоси преди 2 години Едуардо Барисо - старши треньорът на испанския футболен отбор Севиля. 48-годишният специалист съобщи за диагнозата си на футболистите на почивката на мач срещу Ливърпул. Към днешна дата, след операция аржентинецът е вече здрав.

За консултация с уролог в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131 
Всички пациенти с рак на простатата могат да получат БЕЗПЛАТНО второ експертно мнение от уролог в Хил клиник (вкл. и чрез роднина само по документи, ако има налична необходимата медицинска документация)