През 1942 г. марихуаната е била класифицирана като медицинско растение, използвано за лечението на над 200 заболявания. Медицинският канабис се използва за облекчаване на симптоми или за лечение на хронични заболявания. Лечебните свойства на растението се дължат на високото му съдържание на канабидиол (CBD) в комбинация с някои флавоноиди и терпени. CBD няма психотропни свойства. Те идват от друго съединение, наричано тетрахидроканабинол (THC). Медицинският канабис обикновено има много ниски нива на THC и по-високо съдържание на CBD.

Медицинският канабис не е ново откритие. Растението е познато на човечеството от 5000 години и е било използвано през хилядолетията от народната медицина като лек за редица болести под формата на отвари, кремове, помади, локални компреси и много други. Предшественикът на съвременната медицина - Хипократ, лично е приготвял и използвал екстракт от канабис. Лекарите в двора на английската кралица Виктория също са използвали канабис. Главният й лекар, д-р Ръсел Рейнолдс, препоръчвал растението за облекчаване на всякакви състояния - от депресия и мигрени до менструални болки.

Човешкият организъм произвежда канабиноиди

Канабисът съдържа много съединения. Освен влакнините, естествените мазнини, фибрите, витамините и минералите в растението се откриват над 80 различни канабиноида. Това са специфични молекули, които влияят на организма и подобряват здравето. Човешкият организъм също произвежда канабиноиди, които се усвояват от съответните рецептори. Когато здравето е влошено, нивата на естествените канабиноиди спада. Тогава може да се прибегне до прием на растителни канабиноиди. Тези съединения отключват канабиноидните рецептори, които са най-много в бъбреците, черния дроб, белите дробове и мозъка. Канабиноидните рецептори са отговорни за начина, по който тялото адресира болката, имунната функция, регулацията на метаболизма, неконтролируемия глад за храна, растежа на костите и усещането за безпокойство. Ендоканабиноидната система участва в почти всеки физиологичен процес в организма и го поддържа в състояние на хомеостаза (баланс между всички органи и системи). Поддържа също енергийните нива, клетъчния обмен, емоционалния и хормоналния баланс, паметта, съня, репродуктивната функция и много други. Тялото произвежда канабиноиди, които стимулират естествения синтез на серотонин и допамин - два от хормоните на щастието.

Марихуаната като медицинско растение

Пациенти с диагностицирани ракови заболявания се повлияват особено добре от прием на медицинска марихуана. При тях растението облекчава гаденето, безсънието и неприятните усещания, предизвикани от химиотерапията. Изследвания сочат, че канабиноидите могат да се използват за естествен заместител на инвазивното лечение. В лабораторни тестове се наблюдава, че конкретни канабиноиди унищожават раковите клетки, без да нараняват здравите, а също прекъсват кръвния поток към раковите клетки и по този спират начин храненето на туморните образувания.

Медицинският канабис е широко използван за лечение на психически заболявания, посттравматично стресово разстройство, множествена склероза, автоимунни заболявания, затлъстяване, сърдечни проблеми и неврологични дегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон.