Футболният гранд на Северна Македония Вардар (Скопие) за първи път в историята си изпадна от футболния елит. Това стана факт след поражението с 0:1 като гост на Струга в мач от 32 кръг.

Така един кръг преди края Вардар заема предпоследното място в класирането с 31 точки, на четири зад Ренова (Тетово), който е 10-а позиция.

Грандът от Скопие е 11-кратен шампион на страната и има спечелени пет национални купи. През сезон 2017/18 дори игра в групите на Лига Европа.

През 2011 г. Вардар също завърши сред изпадащите в първенството на страната, но тогава оцеля в елита по административен път, след като се обедини с Миравци.

Този път такава схема не се задава и грандът от Скопие ще трябва да играе във втора дивизия, където ще има за компания последния в класирането Беласица (Струмица), който е с актив от 17 точки и отдавна загуби шансове за спасение.

Сигурен шампион на Северна Македония е Шкендия, който има аванс от 16 точки пред гарантиралия си второто място Шкупи. В последния Струга и Македония Гьорче Петров ще водят задочен спор за третата позиция и място в евротурнирите. Струга гостува на Силекс, а Македония Гьорче Петров ще играе с Вардар.

Другата интрига е свързана с участниците в баражите за оцеляване. Осмият Академия Пандев (Струмица), деветият Силекс (Кратово) и десетият Ренова са разделени от три точки. Един от тях ще оцелее в първа дивизия, а останалите два тима ще се борят да запазят елитния си статут. Академия Пандев играе с Борец (Велес), а Ренова приема Работнички (Скопие).